Розділ 33: Теологія та історіософія Августина Блаженного

«Розумію, щоб вірити», – Августин Блаженний

Августин Блаженний (Аврелій) – спочатку був маніхеєм (синтез християнства і зороастризму). Своє навернення вхристиянство пояснює певним містичним досвідом. Головний твір Августина Блаженного«Сповідь». Августин цікавився доктриною трійці: різні іпостасі розкриваються в діалозі між собою. Таким чином було закладено підґрунтя європейській діалогічній філософії.

Питання на загал! В християнстві є проблема свободи волі, яку не можна розв’язати до логічного кінця, адже з одного боку ми бачимо Бога, з абсолютною волею, а з іншого людину, з відносною волею. Проблема у тому, як співвідносити відносну волю з абсолютною?

Пояснення Августина: Бог дав свободу вибору, не заради самого вибору, а заради того, щоб людина робила добро, і якщо вона робитиме добро то її воля, і воля божественна, співпадатимуть. Інакше людина заслуговуватиме покарання. Взагалі основа філософії Августина – гріхопадіння,  природа людини, як грішника.

Ще один відомий твір Августина«Про град Божий», – намагання з’ясувати роль християнства в історії. Історія, заАвгустином, розділяється на 7 періодів. Концепція історії – лінійна, що призвело до створення ідею прогресу, розвитку, а це – центральна ідея в Європі.

«Град Божий» – це сама церква, а «град земний» – держави, імперії. Августин вважає, що людина нічого не може без Бога.

У своїй філософії Августин говорить про весь світ в цілому. Тобто християнство позиціонується не як релігія групи осіб, а як глобально необхідне явище.

В творчості Августина багато моментів присвячено питанням суспільства, прогресу. Саме завдяки цьому його вважають основним, чи радше ключовим представником патристики.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.